Biomassa
Alle plantaardige en dierlijke grondstoffen zijn biomassa. Dit wordt ook wel organisch materiaal genoemd. Biomassa is alles wat groeit in het zonlicht. Biomassa biedt kansen om het gebruik van eindige en fossiele grondstoffen voor energie (kolen, aardgas) te verminderen. Biomassa groeit steeds weer aan en voegt uit zichzelf geen CO₂ toe aan de atmosfeer. In tegenstelling tot bijvoorbeeld zon en wind, die er alleen overdag zijn of als het waait, kan biomassa altijd gebruikt worden. Je kunt biomassa namelijk opslaan totdat je het nodig hebt voor productie van elektriciteit en / of warmte.
Biomassa is ook grondstof voor biobased producten. Bio-energie en biobased materialen zijn twee aspecten van de circulaire economie. Deze uiting gaat met name over bio-energie.
Biomassa heeft een belangrijke rol in de transitie naar een duurzame grondstoffen- en energievoorziening: de circulaire economie. In de ideale circulaire economie is alle energie hernieuwbaar (zon, wind, water, geothermie, bio-energie) en worden de materialenkringlopen gesloten. De uitdaging is om de biomassa maximaal te benutten door daar toe te passen waar het de meeste toegevoegde waarde heeft. Dat betekent bijvoorbeeld biobased producten zo lang mogelijk gebruiken voordat deze in een eindstadium komen. Dit eindstadium is de energie eruit halen en / of meteen teruggeven aan de natuur. Inzet van biomassa betekent dat we bij de productie en oogst van biomassa verstandig moeten omgaan met milieu, bodem, biodiversiteit en ruimtegebruik.
Transport gebruikt biobrandstoffen. Biobrandstoffen worden gemaakt van grondstoffen die je kunt vergisten en vergassen.