Hoofdstuk 6

Internationale ontwikkelingen

Inleiding

Octrooicentrum Nederland heeft een belangrijke samenwerkingsrelatie met het Europees Octrooibureau (EOB), zowel op het gebied van octrooiverlening (zie ook de search cooperation) als op het gebied van octrooivoorlichting (via een Bilateral Cooperation Plan). Binnen het European Patent Network (EPN) was in 2020 heel interessant het initiatief tot ‘Convergence of practice’ waarmee het EOB en de 38 nationale bureaus hun octrooipraktijk nader (maar op vrijwillige basis) op elkaar willen afstemmen.

De Benelux-samenwerking met België en Luxemburg kreeg in 2013 al een nieuw elan met het Benelux Patent Platform (BPP), waarmee de 3 nationale octrooibureaus hun octrooiprocessen steeds verdergaand digitaliseren. Deze samenwerking werpt belangrijke vruchten af, zoals de MyPage-module (zie paragraaf 2.3). Eind 2020 hebben we samen besloten om het BPP verder door te ontwikkelen. Dit hoofdstuk gaat dieper in op de Europese en mondiale ontwikkelingen in 2020.

6.1 Bestuurlijke rol op Europees octrooiniveau

Nederland neemt op Europees niveau traditiegetrouw een vooraanstaande positie in. Zo scoren we hoog in aantallen (Europese) octrooien en octrooiaanvragen. Ook hebben we in het bestuur (Administrative Council) van de Europese Octrooi Organisatie (EOO) als 1 van de 4 ‘founding fathers’ van het Europees Octrooibureau (EOB), bovendien als gastland van een belangrijke nevenvestiging van het EOB in Rijswijk, met ongeveer 3.000 werknemers, altijd een eigen rol gespeeld. Op dit moment is de directeur van Octrooicentrum Nederland voorzitter van het Boards of Appeal Committee. Dit Committee functioneert als een soort Raad voor de Rechtspraak en geeft inhoud aan de bijzondere en onafhankelijke positie van de Boards of Appeal. Hun onafhankelijke functioneren als rechtsprekende instantie bij het EOB is van cruciaal belang voor de rechtstatelijke balans in de EOO.

6.2 Strategisch plan 2023 EOB

Voor het EOB is leidend het in 2019 aangenomen Strategisch Plan 2023; dit kent 5 hoofddoelstellingen:

  1. Bouw een betrokken, deskundig, sociaal en op samenwerking gericht EOB;
  2. Vereenvoudig en moderniseer de IT-systemen, gericht op papierloze werkstromen en op het digitaal managen van klantrelaties;
  3. Lever op efficiënte wijze kwalitatief hoogwaardige producten en diensten, ook door verdere digitalisering van het octrooiverleningsproces, in interactie met alle betrokken partijen;
  4. Bouw een Europees octrooisysteem en netwerk met een wereldwijde impact, gericht op samenwerking met relevante samenwerkingspartners (ook nationale octrooibureaus);
  5. Verzeker de duurzaamheid van het EOB op lange termijn, via kwaliteitsmanagement, via het bevorderen van de bekendheid met het octrooisysteem en ook via milieumanagement.

Door de COVID-19 crisis stonden (ook) bij het EOB in 2020 de veiligheid en gezondheid van de medewerkers en vervolgens ook de continuïteit van de bedrijfsprocessen centraal.

6.3 Unitaire octrooibescherming laat op zich wachten

De verdere uitbreiding van het huidige Europese systeem, met een unitair octrooi en unitaire octrooirechtspraak, kort aangeduid als de Unitary Patent Protection (UPP), liet ook in 2020 nog altijd op zich wachten. Een belangrijke eerstvolgende stap zou de ratificatie door Duitsland zijn. Opnieuw spelen daar echter constitutionele problemen

6.4 Patent Cooperation Treaty

Natuurlijk gaat het om meer dan alleen Europese samenwerking. Zo is Nederland onder andere lidstaat van de belangrijke, mondiale Patent Cooperation Treaty (PCT). Onder het PCT is Octrooicentrum Nederland een zogeheten Receiving Office, waar Nederlandse octrooiaanvragers ook hun PCT-aanvragen kunnen indienen. Het voordeel daarvan is dat aanvragen hier alvast worden getoetst op formele vereisten.