Hoofdstuk 7

Nationale samenwerkingspartners

Inleiding

Voor de verdere ontwikkeling van het Nederlands octrooisysteem en de verdere verbetering van onze dienstverlening heeft Octrooicentrum Nederland veel interactie met klanten en samenwerkingspartners. Daarbij onderscheiden we samenwerkingspartners in octrooiverlening en partners in voorlichting.

7.1 Partners in octrooiverlening

Afgezien van ad-hoc overleg met organisaties zijn er de nodige periodieke overleggen waarin het functioneren en de mogelijke verbeteringen en doorontwikkeling van het Nederlandse octrooisysteem aan de orde komen, naast allerlei actualiteiten (ook Europese en internationale) die aandacht behoeven van zowel Octrooicentrum Nederland als van belanghebbenden. Periodiek overleggen we met de Orde van Octrooigemachtigden, met een ruime kring van belanghebbenden in de zogenaamde Commissie van Acht en met klanten in het kader van het Periodiek Administratief Overleg.

Orde van Octrooigemachtigden

Tweemaal per jaar overleggen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Octrooicentrum Nederland met de Orde van Octrooigemachtigden, de beroepsorganisatie van Nederlandse octrooigemachtigden. In 2020 waren de belangrijkste onderwerpen:

  • de modernisering van de Rijksoctrooiwet 1995;
  • de COVID-19 noodwet Rijksoctrooiwet 1995;
  • de stand van zaken rond de beroepsopleiding octrooigemachtigden;
  • de (her)inschrijving in het register van Nederlandse octrooigemachtigden.

Zo is er een afspraak gemaakt over de voorwaarden (met name voortgezette permanente educatie) waaronder Nederlandse gemachtigden die een tijd bij het EOB hebben gewerkt (en toen dus niet meer als actieve gemachtigde in het register konden staan) op hun verzoek opnieuw in dat register kunnen worden ingeschreven. Op basis van de Beleidsevaluatie Intellectueel Eigendom 2018 en de onderlinge samenwerkingsovereenkomst tussen de Orde van Octrooigemachtigden en Octrooicentrum Nederland hebben we overlegd over de wijze waarop de samenwerking specifiek vorm kan krijgen ten dienste van het mkb en het hoger onderwijs.

Het jaar 2020 was een bijzonder jaar. Een jaar waarin Octrooicentrum Nederland en de Orde van Octrooigemachtigden samen optrokken om de COVID-19- crisis te gebruiken om digitale vooruitgang te versnellen. Een jaar waarin met goed gerichte noodwetgeving de belangen van zowel aanvragers als het publiek werden gewaarborgd. Een jaar waarin 3 verschillende wetswijzigingsvoorstellen op de agenda stonden. En bovenal een jaar waarin de kracht en betrouwbaarheid van het Nederlandse octrooisysteem zich weer bewezen heeft.

– Tiem Reijns – voorzitter – Orde van Octrooigemachtigden
Commissie van Acht

De Commissie van Acht (octrooien) is het overlegorgaan van Octrooicentrum Nederland en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, met vertegenwoordigers uit de kringen van de Orde van Octrooigemachtigden, VNO-NCW, de Vereniging Intellectuele Eigendom, het Contactorgaan Vrije Octrooigemachtigden, de Nederlandse Orde van Uitvinders, de wetenschap en de rechterlijke macht. In 2020 heeft de Commissie driemaal (online) vergaderd. We hebben onder meer gesproken over de COVID-19-noodwet, de modernisering van de Rijksoctrooiwet, invoering van de indicatietarieven voor octrooizaken bij de rechterlijke macht, ontwikkelingen rond het unitair octrooi en zaken rond het Europees Octrooibureau. Deze uitwisseling van informatie, kennis en opvattingen over allerlei nieuwe ontwikkelingen op octrooigebied blijkt elke keer zeer nuttig en wordt door alle betrokkenen erg gewaardeerd.

Periodiek Administratief Overleg

Wij hechten aan een goede samenwerking met onze klanten. Ook in 2020 hebben we daarom een Periodiek Administratief Overleg georganiseerd om met onze klanten de ontwikkelingen en eventuele knelpunten op in het bijzonder administratief en IT-gebied te bespreken en om van hen feedback te krijgen. Tot de deelnemers behoorden octrooigemachtigden, hoofden van de administratie van gemachtigdenkantoren en formalities officers: medewerkers van octrooigemachtigden-kantoren die waken over de afhandeling van octrooiprocedures en -termijnen.

7.2 Partners in voorlichting

Omdat voorlichting bijdraagt aan het succes van een organisatie of uitvinding, willen we informatie zo efficiënt en effectief mogelijk verspreiden. Daarvoor werken we intensief samen met:

  • Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen
  • Kamer van Koophandel
  • Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom
  • Nederlandse Orde van Uitvinders
Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen

Kennis over de mogelijkheden van intellectueel eigendom (IE) draagt bij aan de groei en ontwikkeling van een bedrijf, product, dienst of creatie. Octrooicentrum Nederland heeft daarom ook in 2020 bijgedragen aan diverse innovatieprogramma’s van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen: organisaties die als doelstelling hebben om de regionale en lokale economie te versterken. IE maakt in toenemende mate deel uit van deze programma’s. Hiermee krijgen innovatieve ondernemers een beter beeld van de strategische mogelijkheden van IE. De kennis die deelnemers opdoen, vergroot hun innovatievermogen en de kans op een succesvolle marktintroductie en financiering.

Kamer van Koophandel (KVK)

De Kamer van Koophandel biedt ondernemers informatie, voorlichting en ondersteuning, onder andere op het gebied van innovatie. Kennis over de mogelijkheden van de diverse IE-rechten is belangrijk voor alle ondernemers. Wij werken samen met de KVK aan het vergroten van het IE-bewustzijn van heel ondernemend Nederland. IE-kennis draagt bij aan het succes van een ondernemer. In 2020 hebben we diverse spreekuren en workshops gehouden bij verschillende KVK-vestigingen. Ook hebben we IE-kennis geleverd voor de jurering voor de KVK Innovatie Top 100.

Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP)

Octrooicentrum Nederland werkt al jaren intensief samen met het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP), om ondernemers IE-bewuster te maken. Meer kennis over de mogelijkheden van IE-rechten draagt bij aan succesvol ondernemerschap. Met ingang van 2020 levert BOIP een actieve bijdrage aan de zogeheten IP Smart Scans: BOIP checkt voor deelnemende mkb-bedrijven welke namen, logo’s en merken zij gebruiken en geeft aan waar verbetermogelijkheden voor merk- en modelregistraties liggen. Deze aanbevelingen worden in de IP Smart Scans verwerkt. In 2020 heeft de gezamenlijk ontwikkelde en succesvolle e-learning onderwijstool ThatsIP een update gehad. Dit heeft onder andere geleid tot een actualisatie van de erin opgenomen informatie.

Nederlandse Orde van Uitvinders (NOVU)

Octrooicentrum Nederland en de Nederlandse Orde van Uitvinders werken al jaren samen bij de voorlichting aan uitvinders over het IE-systeem in Nederland. We richten ons met name op de combinatie van bedrijfsmatige stappen en IE, en het gebruik van octrooidatabanken als bron van inspiratie bij uitvindingen en/of het voorkomen van inbreuk. Dit jaar hebben we samengewerkt om een IE-helpdesk in te richten op de website van de NOVU. Het is de bedoeling dat we de NOVU meer inhoudelijk betrekken bij verschillende nieuw te ontwikkelen voorlichtingsproducten.

Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut (NEN)

Normalisatie en innovatie zijn met elkaar verbonden. Een succesvolle innovatie vraagt aandacht voor verschillende aspecten. Hoe zit de technologie in elkaar, wat is het economische aspect, hoe helpt het in de maatschappij en wat is de duurzaamheid? Kortom, de slagingskans van innovaties en hun latere marktintroductie wordt vergroot door oog te hebben voor zowel IE als normalisatie. Op 16 oktober vond de prijsuitreiking plaats van de jaarlijks NENnovation Award 2020. Voor het tweede opeenvolgende jaar heeft Octrooicentrum Nederland een bijdrage geleverd aan deze Award door participatie in de jury en de winnaar in de categorie start-ups te belonen met een IP Smart Scan.